冯荣权教授学术报告会

信息来源:暂无 发布日期: 2017-07-13浏览次数:

报告题目:Perfect Codes in Circulant Graphs

报 告 人:冯荣权教授(北京大学数学科学学院

报告时间:2017715号(周六)下午4:30-5:30

报告地点:安徽大学磬苑校区数学科学学院H306

主办单位: 数学科学学院

欢迎各位老师、同学届时前往!

科学技术处

2017年7月13日

报告摘要:

A perfect code in a graph = (V;E) is a subset C of V that is an independent set such that every vertex in V \ C is adjacent to exactly one vertex in C. A total perfect code in  is a subset C of V such that every vertex of V is adjacent to exactly one vertex in C. A perfect code in the Hamming graph H(n; q) agrees with a q-ary perfect 1-code of length n in the classical setting. A necessary and sufficient condition for a circulant graph of degree pl -1 to admit a perfect code is given in this talk, where p is an odd prime. We also obtain a necessary and sufficient condition for a circulant graph of order n and degree pl -1 to have a perfect code, where p is a prime and plthe largest power of p dividing n. Similar results for total perfect codes are also obtained.

报告人简介

冯荣权,北京大学数学科学学院教授、博士生导师,教育部大学数学课程教学指导委员会委员、国务院学位委员会数学学科评议组秘书。现为北京数学会秘书长、中国密码学会理事、中国密码学会密码数学专业委员会和学术工作委员会委员、中国组合数学与图论学会理事。任《数学的实践与认识》副主编、《密码学报》、《数学进展》、《大学数学》和《数学通报》编委。

1994年7月在中国科学院系统科学研究所获理学博士学位。主要研究方向为密码学与信息安全及代数组合论,曾先后主持或参加多项国家自然科学基金、国家863计划、国家973计划、教育部留学回国人员基金项目,在认证理论、椭圆曲线密码、图论与网络结构等密码理论和代数组合论等方面取得若干重要成果,在国内外核心期刊或会议上发表论文九十余篇。

主持的课程《线性代数》2008年被评为国家级精品课程(网络教育),入选第四批国家级精品资源共享课(网络教育课程)立项项目。参与的项目《数学专业本科生课程体系建设》获得第六届高等教育国家级教学成果奖二等奖,项目《北京大学代数类课程体系的综合改革》获得第七届北京市高等教育教学成果奖一等奖。